| 17 juli 2020
Mensen die het coronavirus hebben gehad, zijn binnen enkele maanden hun immuniteit voor de ziekte weer kwijt. Dat concluderen Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers zou dat betekenen dat het virus mensen jaar na jaar opnieuw kan infecteren. Net als een verkoudheid.
De wetenschappers volgden voor hun onderzoek meer dan 90 patiënten en zorgmedewerkers die positief testten op het virus. Zes van de tien ontwikkelden een sterke afweerrespons tegen het virus. Hoe zieker iemand werd, hoe meer antistoffen er gevonden werden.
Geen antistoffen meer
Deze bleken echter maar voor korte tijd aanwezig te zijn. Na drie maanden was de afweerrespons bij 83 procent van de patiënten al weer weggezakt. Bij sommige patiënten waren zelfs helemaal geen antistoffen meer te vinden.
Deze ontdekking kan gevolgen hebben voor de zoektocht naar een vaccin, zegt hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC in de Volkskrant. Want hoewel een vaccin het lichaam een veel sterker alarmsignaal toedient, is het de vraag of een vaccin het immuunsysteem wél in staat van paraatheid kan houden. Dit kan betekenen dat mensen jaarlijks een prik tegen corona moeten krijgen. Net als de griepprik.
Ook een Spaans onderzoek liet al eerder zien dat herstelde coronapatiënten na een paar weken niet meer positief testen op antistoffen.
Minder ernstig verloop
Wat nog wel mogelijk zou zijn, is dat het immuunsysteen een geheugen overhoudt aan het hebben van het virus. Daar hopen de Britse onderzoekers nu op. Een volgende infectie met het coronavirus verloopt dan minder ernstig.
De onderzoeksresultaten zijn nog niet in een officieel vakblad gepubliceerd.