| 08 juli 2020
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat haar klinische richtlijnen voor de behandeling van covidpatiënten aanpassen na hoopvolle resultaten van een proef met het medicijn dexamethason.
Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford maakten dinsdag bekend dat de overlevingskansen van ernstig zieke mensen met corona verbeterden na behandeling met de ontstekingsremmer dexamethason, een medicijn dat bijvoorbeeld ook wordt gegeven aan mensen met ernstige astma of reuma.
"Geweldig nieuws", reageert WHO-directeur Tedros. "Dit is de eerste behandeling die een lager sterftecijfer laat zien bij patiënten met covid-19 die zuurstof of beademing nodig hebben."
Aanpassingen richtlijnen
De klinische richtlijnen zijn gericht op artsen en andere medici om hen te informeren over de beste aanpak van een ziekte. De WHO zal deze naar aanleiding van de onderzoeksresultaten aanpassen.
Het effect van dexamethason is het grootst bij mensen met covid-19 die aan de beademing liggen, stellen de Britse wetenschappers. De kans dat zij overlijden zou door het medicijn met een derde afnemen. Voor patiënten die niet aan de beademing liggen, maar wel zuurstof toegediend krijgen, neemt de kans op overlijden met een vijfde af.
Dexamethason maakt deel uit van 's werelds grootste onderzoek waarbij bestaande behandelingen worden getest om te zien of ze ook werken bij covid-19-patiënten. De ontstekingsremmer wordt bijvoorbeeld al vaak gebruikt bij patiënten met ernstige (long-)ontstekingen.