Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 08 januari 2017

Pijn bij het slikken, heesheid, een prikkelend gevoel, een opgezwollen keel: keelpijn kan onplezierige bijeffecten hebben. Het kan het gevolg zijn van droge lucht of overbelasting van je stem, maar ook van een beginnende verkoudheid. Gelukkig zijn er middeltjes om je klachten te verminderen.

Keelpijn gaat meestal vanzelf binnen een week weer over. Je hoeft er over het algemeen niet mee naar de dokter. Maar je kan er wel flink last van hebben. De pijn kan doortrekken naar je oren en de klieren in je hals kunnen opzetten en gevoelig worden.Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. In dat geval ben je ook flink aan het niezen en hoesten, je hebt lichte koorts en je neus zit verstopt. Antibiotica is dan zinloos. Dit werkt namelijk alleen om een bacteriële infectie in de keel te bestrijden.

'Zeg eens Aaaa'

Die bacteriën worden streptokokken genoemd. Een keelontsteking door streptokokken wordt ook wel angina genoemd. Je kunt dan witte plekken in je keel en op je amandelen zien zitten.

Maar ook zonder een infectie kun je last van je keel hebben. Bijvoorbeeld wanneer je je stem geforceerd hebt door verkeerd of te veel praten of schreeuwen. Ook het inademen van droge (winter)lucht of rook kan klachten geven. Soms ben je dan ook hees.

Zelfzorg

Misschien weet je nu wat je keelpijn heeft veroorzaakt, maar je zit er toch maar mooi mee. Wat nu? Er zijn volop huismiddeltjes die je kunt uitproberen om de irritatie wat te verzachten. Het is niet bewezen dat ze echt werken, maar veel mensen vinden dat ze de klachten verlichten.

Het volgende kun je proberen:

Eet waterijsjes of drink koud water.

Gorgel met een zoutoplossing of speciale gorgeldrankjes.

Zuig op een dropje of speciale zuigtabletten.

Drink (kamille)thee met honing.

Vermijd rook en praat minder: niet fluisteren, dat is nog slechter voor je stem dan praten!

Neem rust, vooral als je ook koorts hebt.

Medische behandeling

Als niets helpt, kun je je toevlucht nemen tot medicijnen. De pijn kan meestal gestild worden met paracetamol of een andere pijnstiller die je oraal inneemt. Als dat moeilijk gaat door slikklachten, kun je ook een zetpil overwegen. 

Antibiotica worden eigenlijk zelden voorgeschreven, omdat een verkoudheidsvirus zich daar niks van aantrekt. Ook een bacteriële infectie duurt met antibiotica even lang, maar de medicijnen voorkomen dat je anderen besmet en de ontsteking zich uitbreidt in je lichaam.

Pas wanneer er ernstige slik- en keelklachten zijn en je je erg ziek voelt, kan de huisarts overwegen om je een kuur te geven. Ga daarom wel naar de huisarts als je vaak last hebt van een keelontsteking of als deze lang aanhoudt en de klachten erger worden.