Preventief Medisch Onderzoek
Uw gezondheid is bepalend voor de kwaliteit van uw leven.
Onbezorgd leven
Ieder mens is uniek!
Open MRI-scan. Afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen.
Dr. Keulen kliniek ervaring:
'Ik werd gelijk gerustgesteld'

| 13 februari 2016

En dat terwijl je juist dan je slaap hard nodig hebt om weerbaar te zijn tegen de stress van alledag. Tijd voor ontspanning, ’s nachts én overdag.

Zonder overdrijven kunnen we gerust stellen dat slapen van levensbelang is. We kunnen langer zonder eten dan zonder slaap. Tijdens de diepe slaap worden onder andere eiwitten opgebouwd en hormonen aangemaakt. Deze zijn van belang voor het herstel van weefselbeschadigingen aan bijvoorbeeld huid en spieren. Ook het immuunsysteem krijgt een boost. En door te dromenverwerkt en ordent ons brein bovendien alle opgedane indrukken en emoties. Kortom, we hebben onze nachtrust hard nodig om te herstellen en ons op te laden voor de volgende dag.

Zak eens lekker door

Een keertje doorzakken of een paar dagen wat minder slapen, dat is niet zo’n probleem. Maar duren de slapeloze nachten langer, dan ga je dat overdag ongetwijfeld merken. Je kunt je moeilijker concentreren, je wordt vergeetachtig en humeurig en je weerstand holt achteruit. Op lange termijn ben je vatbaarder voor depressies en angststoornissen en waarschijnlijk ook voor diabetes en hart- en vaatziekten.

Ontspanning

Maar ja, zeg dat maar eens tegen iemand die al de hele week schaapjes ligt te tellen. Van de stress kom je dan al helemaal niet meer in slaap. En bij die stress zit nu vaak net het probleem: omdat we overdag zo druk zijn, komen we te weinig aan ontspanning toe en kunnen lichaam en geest zich niet overgeven aan de slaap. En daardoor zijn we overdag extra prikkelbaar, vermoeid én gestrest. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

Rust in je hoofd

Dat je steeds uit je slaap wordt gehaald door je baby, daar helpt geen yogategen. Maar als je de slaap niet kunt vatten vanwege alle to-do lijstjes die nog door je hoofd spoken of door spanningen op je werk, dan is het zinvoller om dat aan te pakken. Want stress en spanningen overdag hebben onherroepelijk een weerslag op de nachtrust. De oplossing zit dan ook in het creëren van meer rust in je hoofd.

Slaapmutsje

Ben je bijvoorbeeld een piekeraar? Probeer dan het piekeren te beperken tot een vast moment op de dag. Schrijf je hersenspinsels van je af en zet de to-do lijst op papier. Blijf in de lunchpauze niet achter je bureau zitten, maar ga een half uurtje wandelen in de frisse lucht; het zogenoemde lunchwandelen. Bewegen is sowieso goed voor de ontspanning en dus voor de nachtrust. En wat dat slaapmutsje betreft, alcohol helpt weliswaar bij het inslapen, maar zorgt daarna voor een onrustige nacht. Liever een kopje kruidenthee dus.