| 27 juni 2018
Mensen met veel buikvet hebben vaker vitamine D-tekort. Dit blijkt uit een recent onderzoek van VUmc. Onduidelijk is nog of buikvet de vitamine D-waarden verlaagt, of dat een vitamine D-gebrek bijdraagt aan meer vetopslag.
Rachida Rafiq van VUmc presenteerde de resultaten deze maand op de European Society of Endocrinology in Barcelona. In de studie, waar ruim 2000 mensen van 45-65 jaar aan meededen, keken onderzoekers naar de relatie tussen de hoeveelheid vet in het lichaam en het vitamine D-gehalte. Bij zowel mannen als vrouwen was de relatie met buikvet het sterkst. Bij vrouwen is er ook een verband gevonden tussen de totale hoeveelheid lichaamsvet en een lager vitamine D-gehalte. Bij mannen ging levervet hiermee gepaard.
Belangrijke rol
Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. De laatste jaren wordt een tekort van de stof gerelateerd aan een hoger risico op luchtweginfecties, auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten.
Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. De stof zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.