| 22 mei 2017
Hoe weet je of je bloeddruk te hoog is?
Je bloeddruk is te hoog bij een waarde boven de 140/90 mmHg. Het eerste cijfer is de bovendruk, ook wel systolische bloeddruk, genoemd. De bovendruk wordt gemeten als het hart samenknijpt. De druk is dan het hoogst. Het tweede cijfer wordt de onderdruk (diastolische bloeddruk) genoemd. Deze wordt gemeten als het hart zich ontspant. Dan is de bloeddruk het laagst.
Geen klachten
Een hoge bloeddruk komt veel voor. Ongeveer een op de vier Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk. Bij mensen boven de 60 jaar is dat zelfs een op de twee. De meeste mensen hebben hier geen klachten van. Terwijl het wel gevaarlijk is. Veel van deze mensen weten dus ook niet dat hun bloeddruk te hoog is.
Om erachter te komen of je bloeddruk te hoog is, kun je hem op laten meten bij je huisarts of je kunt een bloeddrukmeter aanschaffen om het thuis te doen. Let er wel op dat je een betrouwbare bloeddrukmeter koopt. Ren nu niet meteen naar de winkel voor een bloeddrukmeter, want niet voor iedereen is het nodig om een bloeddrukmeter aan te schaffen.
Het kan wel zinvol zijn voor mensen die in een risicogroep vallen, zoals bijvoorbeeld mensen met diabetes of mensen die ouders of broers of zussen hebben die voor hun 65e een hart- of vaatziekte kregen. Langdurig een hoge bloeddruk hebben, verhoogt namelijk de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Een gezonde leefstijl draagt ook bij aan een gezonde bloeddruk. Denk aan de volgende maatregelen:
Rook niet,
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Eet gezond en niet te zout.
Voorkom overgewicht.
Vermijd of verminder stress.