| 03 april 2012
Dossier gezond bewegen
Bewegen hoeft niet altijd sport te zijn. Dansen, een wandeling maken met flink de pas erin, op de fiets boodschappen doen. Dat zijn stuk voor stuk vormen van beweging die goed zijn voor je gezondheid in het algemeen. Bovendien wordt de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en spierpijn minder als je beweegt. Helemaal als je daarbij een leefstijl hanteert die je gezondheid extra bevorderen: niet roken, matig alcoholgebruik en gezonde voedingsgewoonten.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel bewegen, 40 tot 50 % minder kans hebben op darmkanker. Voor borstkanker wordt ook langzaam maar zeker duidelijk dat lichaamsbeweging het risico doet afnemen.
Er zijn uiteenlopende manieren om je spieren dagelijks te gebruiken. Voorbeelden:
Loop of fiets naar je werk.
Neem de trap in plaats van de lift.
Gebruik een ouderwetse grasmaaier in plaats van een moderne.
Doe wat oefeningen op de grond, terwijl je naar het journaal kijkt.
Met je fantasie kun je een hoop grenzen verzetten, ook op dit gebied. En hoewel het beter is om langer achter elkaar te bewegen: kortdurende (milde) inspanningen zijn beter dan geen!
In het dossier Gezond Bewegen kun je meer lezen over waar je aan moet denken als je gaat sporten of bewegen.
Een half uur per dag bewegen
Of je aan de lijn doet of niet, of je gezond bent of dat je iets mankeert: beweging is altijd goed voor je! Sport en beweging zijn een opkikker voor je bloedsomloop. Als je je regelmatig beweegt, krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer je de hele dag zit. Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt. Dat bloed transporteert de zuurstof naar de spieren waar het nodig is. Op deze manier zet je je hele lichaam aan het werk. Hierdoor blijven ook je bloedvaten en je hart in conditie. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie.
Een half uur is voldoende
Loop niet te hard van stapel: elke dag een half uur blijkt effectiever te zijn dan een ambitieus sportprogramma. Rustig aan bewegen is ook beter vol te houden op de lange termijn. Probeer wel dagelijks te bewegen. Dat is beter voor je lichaam dan alleen op zaterdag twee uur sporten (hoewel dat natuurlijk ook heel gezond is). Zware inspanningen zijn niet nodig. Dat mag wel, maar denk daarbij aan een goede warming up en cooling down.
Overdrijf niet, je hoeft jezelf niet uit te putten. Bouw je conditie langzaam op, begin bijvoorbeeld met een paar minuten beweging per dag. En als je een keer overslaat, ga dan niet een dag later proberen twee keer zoveel te sporten. Als je klachten krijgt, pijn op de borst of duizeligheid, ga dan naar je huisarts.
Dansen en schoonmaken
Of je dagelijks een half uur wandelt, danst of schoonmaakt maakt niet zo veel uit. Het gaat erom dat je je redelijk inspant, je er behoorlijk voor moet ademhalen en je hart er sneller van gaat kloppen. Bij de een gebeurt dat eerder dan bij de ander. Beweging is ook een goede manier om af te slanken. Maar, daarvoor geldt dat minder zware sporten aangeraden worden: wandelen, zwemmen, aquajoggen, fitness, fietsen en gymnastiek. Daarbij wordt vooral zuurstof verbruikt en dat stimuleert de afbraak van vetweefsel. Er is niets mis mee om te squashen of te sprinten, maar dan verbruikt je lichaam vooral korte-termijn-brandstof. Deze sporten zijn ook gezond voor je doorbloeding maar ze helpen minder goed om af te vallen. Overigens maakt het niet uit of je dertig minuten achter elkaar beweegt, of drie keer tien minuten.